Sommarens dryck

Jay-Z har talat. Sommarens färg – och dryck – är rosé. Artikel från Dagens Industris Weekend-bilaga 18/8.

Text: Jan Gradvall

Rosa skjortor är numera accepterat på män. Men rosa drycker? Även det har ändrats den här sommaren.

New York Times utnämnde förra veckan rosévin till ”The summer drink to be seen with”. I artikeln konstaterade Alex Kapranos, sångare i trendiga popbandet Franz Ferdinand: ”I had a cold bottle on a warm night, and it was marvelous”.

Författaren Jay McInerney, numera även vinkrönikör för House & Garden, liknar i sin augustikrönika roséviner vid filmer av Jerry Bruckheimer och romaner av Jackie Collins. Alla älskar det i hemlighet. Och alla i vinbranschen är överens om att kvaliteten på roséviner har förbättrats radikalt de senaste åren.

Men den främsta välsignelsen för rosé kommer från machorapparna.

Jay-Z har i princip på egen hand gjort Cristal till samtidens trendigaste champagne. Efter att Jay-Z hyllade ”Cris” i en Topp 10-hit 1996 följde resten av rapparna efter – och därefter Hollywood och modevärlden. Ett skolexempel på hur en trend skapas. Det är tack vare en ”early adopter” som Jay-Z som efterföljare som Paris Hilton, David Beckman och prinsessan Madeleines entourage därefter vill dricka samma sak.

Men nu har den sista Cristal-korken smällt på en trendig nattklubb. I juni intervjuades Frederic Rouzard, den nytillträdde chefen för Cristal-tillverkaren Louis Roederer, i The Economist. På frågan om hur kopplingen till rappare har påverkat Cristals image svarade Rouzard med sommarens minst genomtänkta uttalande: ”We can’t stop people from buying it”.

Jay-Z och många andra uppfattade Rouzards uttalande som rasistiskt – och bojkotten var ett faktum. När nya soulstjärnan Rihanna ett par veckor sedan fick frågan om hur hon skulle fira sin hitlåt ”SOS” svarade Rihanna att hon skulle skåla i ”något som inte är Cristal”.

Och Louis Roederers 230-åriga historia har fått en fläck som inte går att tvätta bort. Jay-Z, som nämnt Cristal i ett halvdussin sånger, har sagt att han ska radera ordet från sina låtar på sin comebackturné.

Vad väljer då rapparna i stället för Cristal? Svaret är – roséchampagne. De mest respekterade champagnemärkena bland rappare är, från och med nu, först och främst Krug men även Dom Perignon. Som Jay-Z säger: ”De gör några riktigt trevliga roséer.”

När Lil Kim åkte i fängelse förra året serverade hon Cristal på sin avskedsfest. När hon släpptes fri 4 juli skålade hon i stället i rosé från Krug. Som refrängen löd på en gammal hit från åttiotalet: ”That’s the colour of money”.

Jan Gradvall