Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 november

Krönika

Jan Gradvall

Malcolm Gladwells bästsäljande bok ”The Tipping Point fick på svenska titeln ”Den tändande gnistan”. En bok om hur till synes obetydligt små saker i slutänden kan göra en väldigt stor skillnad.

Precis så kan det vara med nyheten om att Lars Adaktusson gått över till TV8. I framtiden det visa vara just den lilla nyheten – den tändande gnistan – som ledde till den slutliga ommöbleringen av det svenska TV-landskapet.

Malcom Gladwells bok gavs ut i USA år 2000, men frasen ”the tipping point” började användas redan i mitten av 1960-talet. Forskaren Morton Grodzins studerade förhållandet mellan svarta och vita familjer i olika bostadsområden.

Studien visade att så länge antalet svarta familjer höll sig under ett visst antal så bodde de vita familjerna kvar. Men så fort en svart familj ”för mycket” flyttade in så lämnade alla vita området en masse. En enda flytt blev ”the tipping point”.

Under 2000-talet har antalet TV-kanaler i Sverige mångdubblats. Det är redan nu fler som tittar på vad som brukar kallas ”övrig TV” än som tittar på SVT2.

Samtidigt tar det lång tid att ändra på gamla vanor. Under IT-eran har det visat sig att parallellt med att många underskattat vidden av förändringarna är det lika många som överskattat hur snabbt förändringarna sker

Att vi har tillgång till hundratusentals nyhetskällor på nätet innebär inte att vi surfar in på nya sajter varje dag. Studier har visat att de flesta tvärtom nöjer sig med att kolla sex-åtta sajter om dagen.

På samma sätt tittar jag inte på alla TV-kanaler jag har tillgång till i min TV. Jag har noterat att TV4 vikt ut ett paraply med ett halvdussin olika kanaler – men det innebär inte jag, än så länge, tittar inte på dem.

Det stora slaget inom svensk TV just nu gäller just nischkanalerna. Alla tänkbara medel används av ägarna i kampen om tittarna, även de mindre ädla.

Svenska Dagbladet har i sin TV-tablå plötsligt börjat ge nystartade TV7, Aftonbladets kanal, lika stort utrymme som de fem stora kanalerna. Innebär det att tidningens journalister gjort bedömningen att TV7 är mer intressant för sina läsare än andra svenska kanaler som TV6, TV8, TV4 Plus, SVT24, ZTV eller Axess TV? Nej, det innebär bara att journalisterna lytt en order från sin ägare, Schibstedt, som styr både Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Hur mycket av den sortens ägarstyrda journalistik får vi se i svenska medier i framtiden?

Av alla de svenska nischkanalerna kommer TV6 tveklöst att bli den mest framgångsrika. En kanal för sport och underhållning som med sitt innehåll på allvar kan konkurrera med de andra.

Vad det gäller resten av startfältet känns det just nu som det är fördel TV8. En kanal som startade 1997 och, först nu, är på gränsen till ett genombrott. Att det kan ta nio år att etablera en kanal ger perspektiv till SVT och TV4 som tror att deras nya kanaler kommer att få tittare bara för att de startar dem.

Men TV8 har långsamt men metodiskt byggt upp en allt intressantare tablå. Och Lars Adaktusson kan bli precis den faktor som gör att jag slutligen faktiskt börjar titta på kanalen.

Det har debatterats vilt om att SVT nu satsar mindre på dokumentärer och samhällsprogram. När det analoga nätet snart är släckt kan vi se i stället se den sortens program på TV8 och Axess TV. Begreppet public service behöver inte vara liktydigt med enbart statliga kanaler.

+

GRADVALLS VAL

INTERVJU

”Daily Show With Jon Stewart”, Canal+. Ett annat ypperligt exempel på att public service inte behöver vara liktydigt med statliga kanaler. Kvällens gäst är Mohammad Yunus, vinnare av Nobels fredspris, som talar om sin bok ”Banker To The Poor”.

TV

”Grey’s Anatomy”, Kanal 5. På tisdag 21.00 visas andra delen av det dubbelavsnitt som blev TV-kanalen ABC:s mest sedda på tolv år. 38 miljoner amerikaner intygade om att den länge stapplande genren sjukhusdrama klarar sig utan kryckor.

TIDNING

Hot Rod. Norske Jan Walaker och svensk formgivaren Björn Kusoffsky gör Skandinaviens mest internationella och snyggaste tidning. Senaste numret (nr 31) fungerar även som turnéprogram för Antony and the Johnsons. Vinylsingel medföljer.