Skivrecensioner, DI Weekend

Vampire Weekend
Titel: Vampire Weekend
(XL/Playground)
Titel: 4

Under några månader 1980 hette Stockholms hippaste band Hörförståelse. Deras hemgjorda singel ”Förläst jävel” placerade funken i skolbänken och satte på den läsglasögon. Just den egentligen omöjliga fusionen mellan intellektuella popteorier och svettiga afroamerikanska rytmer har visat sig ovanligt lyckad i rockmusiken.

Talking Heads både såg ut och lät som förvirrade geografilärare som försökte peka ut Afrika på en snurrande jordglob. Samma kan beskrivning kan även användas för albumdebuterade Vampire Weekend. Fyra förlästa jävlar från Columbia University i New York som med linjal skissat fram rockmusikens framtid och placerat den någonstans mellan Kongo-Kinshasa och Sydafrika.

Vampire Weekend har en massiv Internet-hype att stångas mot, men musiken står på egna ben. Det var länge sedan jag hörde ett så här spelbart popalbum. Medan melodier och texter för tankarna till Squeeze och tidiga Costello är sättet att arrangera musiken, särskilt det glittrande gitarrspelet, hämtat från afrikansk pop. Bandet paradnummer ”Cape Cod Kwassa Kwassa” refererar både till en dansrytm från Kongo och helvita överklassfester på den exklusiva halvön på amerikanska östkusten.

Jan Gradvall

Lykke Li
Titel: Youth novels
(EMI)
Betyg: 4

I år är det 30 år sedan gruppen Dag Vag skivdebuterade. Geniala debutsingeln ”Dimma” präglades av mystiska, pockande rytmer som aldrig riktigt gick att urskilja och gjorde titeln relevant. Passande nog albumdebuterar nu en av Dag Vag-medlemmarnas barn, med ett sound som känns lika suggestivt.

21-åriga Lykke Li är dotter till Johan Zachrisson, mer känd som Zilversurfarn i Dag Vag. Tillsammans med Björn Yttling, Sveriges just nu mest efterfrågade skivproducent, har hon fått åka till New York och spela in sitt debutalbum.

Resultatet har blivit elektronisk och underfundig popmusik med rytmer som för tankarna till både hiphop och den sortens New Orleans-funk som Dr John varit en mästare på. Men vad som framförallt tar plats är hennes egen röst. Att lyssna på Lykke Li är att höra en artist med potential att bli en svensk Björk.

Jan Gradvall