Fildelning har pågått på biblioteken i 100 år

När folkbibliotekslagen infördes protesterade bokförlagen lika högljutt som filmbolagen och skivbolagen gör just nu. Krönika i DI Weekend, 4/4 08.

Weekend 4 april

Krönika

Jan Gradvall

Femhundra meter från där jag bor pågår Sveriges mest omfattande fildelningshärva. Varje dag hämtar tusentals helt öppet hem olika upphovsrättskyddade verk utan att betala ett öre för dem. Justitieminister Beatrice Ask känner till vad som pågår, men har ännu inte presenterat förslag på några rättsliga åtgärder.

Denna fildelningscentral är också känd som Stockholms stadsbibliotek. Utan att påstå att fildelningssajter och folkbibliotek är samma sak finns det anmärkningsvärt många likheter.

I båda fallen handlar det om ett enda originalexemplar som görs tillgängligt för tusentals andra. En författare som Stephen King måste ha förlorat miljoner på att tonåringar inte betalar fullpris för hans romaner. Ändå har inte Stephen King släpat någon av dessa tonåringar till domstol.

Men om någon däremot i stället hämtar hem en Stephen King-film från nätet är det precis det som snart kommer att hända.

I en artikel i Svenska Dagbladet förra månaden aviserade justitieminister Beatrice Ask och kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth att regeringen under våren ska gå vidare med ett förslag som gör det möjligt att ställa fildelare inför rätta.

Ministrarna skrev: ”Det handlar inte om att rättighetshavarna ska agera poliser. Det handlar i stället om att de ska kunna använda de civilrättsliga åtgärder som redan finns, t.ex rätten att kräva att ett intrång upphör och kräva ersättning för det.”

Problemen uppstår när detta ska genomföras rent praktiskt. För det första går inte IP-nummer att jämställa med ett DNA. Enligt sajten Bloggarna.se finns det i dag 500 000 platser i Sverige där man kan surfa anonymt via andras bredbandsuppkopplingar. Vad händer när hela städer blir öppna nätverk? Ett sådant projekt pågår just nu i Philadelphia.

För det andra kan man verkligen fråga sig vad som är rimlig ersättning. När skivindustrin och filmindustrin nämner hur stora summor de förlorar på fildelningen räknar de med fullpris på album och filmer, dvs runt 175-200 kr.

Men jämför det med biblioteksersättningen. Författare får i dag 76 öre för varje hemlån från bibliotek.

Det bör även understrykas att fildelning är ett nytt fenomen vars långsiktiga effekter ingen har en aning om. När folkbibliotekslagen infördes protesterade bokförlagen lika högljutt som filmbolagen och skivbolagen gör just nu.

Jag själv är uppväxt med bibliotek. Jag hade under min uppväxt inte haft råd att köpa mer än kanske någon procent av de böcker som jag läste. I dag, i vuxen ålder, köper jag böcker för i snitt kanske 1 500 kronor i månaden.

Internet är en fantastisk teknik. I stället för att försöka stoppa IT-utvecklingen borde i stället all kraft läggas på upphovspersonerna ska få ersättning för sina verk.

STIM, som företräder svenska kompositörer, klev i februari upp ur skyttegraven och presenterade ett konstruktivt förslag: en fast månadsavgift för musiknedladdning.

Det är vägen framåt. Det är också viktigt att frågan om fildelning inte bara hamnar hos justitieministern och kulturministern utan framförallt hos näringsministern. Om Sverige bromsar utvecklingen inom en teknik där vi just nu är världsledande kommer det i längden att leda till inkomstbortfall för alla.

Titta till exempel på Niklas Zennström. För sju år sedan såg vi honom som en nätpirat. I dag är det han som fixar de nya jobben.

(slut)