Skivrecensioner, DI Weekend

Iron & Wine
Titel: Kiss each other clean
Skivbolag: 4AD/Playground
Betyg: 4

1980-talet och1990-talet var bistra decennium för singer-songwriters med akustisk gitarr och ledsen uppsyn. Teve tyckte de var för tråkiga i bild. Radio tyckte de sänkte tempot.

Att vi under 2000-talet upplevt en hausse för dessa melankoliska män och kvinnor kan tyckas märkligt men har två enkla förklaringar. Den ena är iPod. En singer-songwriter, vars lågmälda musik kan försvinna i ett rum, kommer mycket bättre till sin rätt instoppad i örat. Den andra är guldåldern för amerikanska teveserier.

Musikläggare till teveserier har inte råd med Neil Young och Joni Mitchell. Men för unga singer-songwriters, ofta utgivna på mindre bolag, blev detta en ny möjlighet att nå ut. Även dramaserier i de glamorösaste miljöer har också några scener i varje avsnitt som kräver en ballad som inte för sockersöt.

Den skäggige amerikanen Samuel Beam, som gör musik under namnet Iron & Wine, är ett typexempel på det nya millenniets singersongwriterprofiler. Onsdag 2 februari spelar Iron and Wine i Stockholm och fredag 4 februari i Göteborg.

Iron & Wines sånger har spelats i ”Greys anatomy”, ”OC”, ”Ugly Betty”, ”L Word”, ”Friday night lights” och inte minst i ”House” som spelat tre olika lron & Wine-åtar, bland dem hans exemplariska akustiska versionen av New Orders ”Love vigilantes”.

Nya albumet är Iron and Wines första utgivna på brittiska prestigeetiketten 4AD. Med sånger som ”Tree by the river” i lurarna kan man förvandla morgonpromenaden till egna bitterljuva teveserieögonblick. Samuel Beam har också livserfarenhet att förmedla. Född 1974 har han fem döttrar.

Jan Gradvall

Anna Calvi
Titel: Anna Calvi
Skivbolag: Domino/Playground
Betyg: 4

Anna Calvi från London var med på BBC:s lista över som pekas ut som 2011 års stjärnor. Den unga blonda sångerskan har en mentor i självaste Brian Eno som kallat henne ”the best thing since Patti Smith”. Hon är just nu på turné med Nick Caves band Grinderman. Hennes dramatiska röst har också fått många att jämföra henne med PJ Harvey.

Men lyssnar man ordenligt hör man att Anna Calvi har något helt eget som skiljer henne från alla dessa referenser. I den specialutgåva av detta album som engelska skivaffären och nätbutiken Rough Trade säljer medföljer ett bonusalbum där hon valt ut sin favoritmusik med stycken av Debussy, Ravel, Messiaen och Carlo Gesualdo. Det är i den världen, den klassiska, hon har sina rötter. Även om Anna Calvi spelar elgitarr hörs det att hon lyssnat mer på Maria Callas än på PJ Harvey.

Resultatet blir etn extraordinärt debut.Ett album där vi får möta en av de mest expressiva, romantiska och – i bästa bemärkelse – mest pretentiösa nya rösterna som rockmusiken upplevt sedan Jeff Buckley.

Jan Gradvall

Eurythmics
Titel: Ultimate Collection
Skivbolag: RCA
Betyg: 3

Att en samling med Eurythmics hitlåtar varit en av januari månads mest sålda album i Sverige kan tyckas överraskande, ända tills man ser priset. På sajten Ginza säljs detta album för 49 kronor. Men kanske är det där någonstans som albumpriset borde ligga 2011?

Stråket från Odengatan till St. Eriksgatan i Stockholm är det tätaste i Sverige för skivbörsar. Efter ha rensat i skivsamlingen under helgerna släpade jag runt ett halvdussin papperskassar med cd-skivor i detta område – och fick i genomsnitt 7 kronor per cd-album. Skivbörsägarna suckade och sade: ”Har du inga vinyskivor du vill sälja i stället?”

Medan cd-priset börjar närma sig botten har vinyl fått ett rejält uppsväng. Men vad som säljer på vinyl är endast specifika utgivningar: främst 1960-tal och 1970-tal men också band som The Smiths tas emot med öppna armar. Mainstream från 1980-talet, däremot, är helt dött.

Som exempel på vinlyalbum som man inte ens kan ta betalt en krona för, utan ställer ut i gratisbacken på gatan, nämnde en skivbörsägare just – Eurythmics.

Detta samtidigt som Eurythmics, särskilt deras tidiga syntpopproduktioner, nu återupptäcks och, som sagt, säljer hyggligt när de förpackas som lågpris-cd. Men ingenting är längre som förr vad det gäller prissättning på musik. Det är hög tid att även musikbranschen tar konsekvenserna av det.

Jan Gradvall

Thurston Moore
Titel: Suicide notes for acoustic guitar
Skivbolag: Carbon Records
Betyg: 4

När Lou Reed 1975 släppte elgitarrverket ”Metal machine music”, ett dubbelabum med enbart rundgång, avfärdas tilltaget som ett skämt och en protest mot skivbolaget. Thurston Moore från Sonic Youth har vigt sitt liv åt att visa hur långt före sin tid Lou Reed var; gränsen mellan oljud och välljud är i dag utsuddad och överspelad. Det fula kan vara det vackra, precis som i bildkonst. Det var också rundgångskonnässören Thurston Moore som övertalade Neil Young att göra ”Arc”, ett album med enbart gitarroljud. Nu har Thurston Moore gjort sin egen motsvarighet till ”Metal machine music” och ”Arc” där allt vi hör är hans egna gitarrer som fräser, spottar och gråter.

Jan Gradvall