Skivrecensioner, DI Weekend

Christer Sjögren
Titel: Kramgoa låtar 2011
Skivbolag: Mariann/Warner
Betyg: 3

Jag läser just nu Simon Reynolds bok ”Retromania”, en studie av popkulturens besatthet av sitt eget förflutna. Det vore intressant att läsa Simon Reynolds om Christer Sjögren och Vikingarna.

Vikingarnas allra första album från 1973 hette ”Det går som en dans 5”. Det var som om gruppen då redan då visste att det förflutna skulle bli dess framtid.

Mellan åren 1975 och 1992 gjorde sedan Vikingarna från Arvika 20 album i serien ”Kramgoa låtar”. (Christer Sjögren debuterar som sångare på ”Kramgoa låtar 7”.) Den stora hitlåten på det sista albumet i den serien var något motsägelsefullt: ”Vi har så mycket att säga varandra”.

Men det som trodde det var färdigkramat efter ”Kramgoa låtar 20” trodde fel, fel, fel.

1995 återupplivade Vikingarna serien, fast nu med årtal i stället för siffror i titlarna. Denna andra serie pågick från ”Kramgoa låtar 1995” till ”Kramgoa låtar 2002”. Efter att Vikingarna gjorde sin avskedskonsert i juli 2004 släpptes sedan för säkerhets skull även två samlingar, ”Bästa kramgoa låtarna 1 & 2”.

Så vad gör Christer Sjögren, 61, i dag? Nu när han gjort ett nytt album som uppges vara ”närmare mitt ursprung än något annat jag gjort i mitt eget namn”? Jo, han kallar det – ”Kramgoa låtar 2011”.

Bortsett från hans bisarra engelska uttal i en version av David Bowies ”Life on mars” – det låter som Håkan Juholt prövar en av sina Elvisperuker – är det ett gediget album där Christer Sjögren demonstrerar sitt mästerliga handlag med de låga tonerna.

Gunnar Wiklund sjöng ”Tala närmre, håll telefonen intill din mun”. Christer Sjögren går ett steg längre: det låter som hans stämband tecknat ett eget mobilabonnemang och ringer upp lyssnaren direkt. Efter avslutat samtal trycker man på stjärna.

Jan Gradvall

Brian Eno
Titel: Drums between the bells
Skivbolag: Warp/Border
Betyg: 4

Den gängse föreställningen om Brian Eno är att hans musik är ett 30 år långt ”TED Talks”-föredrag om postmoderna teorier. I själva verket är han en utpräglad musiker, öppen för improvisation, vars album utgår från vad som uppstår i mötet med andra människor. Om Brian Eno kom till Sverige i dag skulle han nog mycket hellre jamma med Benny Anderssons Orkester än titta i stjärnkikare med KTH-studenter.

Nya albumet är hans andra i samarbete med poeten Rick Holland. Musiken är utmanande men varm, öppen, med mer piano än datorer. På den dubbla utgåvan ingår en instrumental cd utan rösterna som läser poesi.

Jan Gradvall

Frank Ocean
Titel: Nostalgia, Ultra
Skivbolag: Def Jam/Universal
Betyg: 4

23 år gammal är soulsångaren Frank Ocean den äldsta – ja, äldsta, inte yngsta – medlemmen i det sensationella hiphopkollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All som spelar på på Hultfredsfestivalen 14-16 juli.

Sin unga ålder till trots påmminer Frank Ocean mest om den äldre Marvin Gaye som, märkt av sina demoner, gjorde sviten från ”I want you” till ”Midnight love”, där neuroser, paranoia och besatthet av sex rymdes tog formen av hypnotisk soul. Frank Ocean samplar dialog från Stanley Kubricks smygporrfilm ”Eyes wide shut” och toner av Radiohead.

Det är ett fantastiskt album, med potentiella hitlåtar som ”Swim good” och ”Novacane”, men det var nära att det inte gavs ut. Som protest mot hans skivbolags passivitet lade Frank Ocean ut albumet på Tumblr i mars och skrev på sin Twtter: ”Fuck Def Jam”. Men efter gensvaret fick Def Jam krypa till korset och släpper nu sommarens mest omtalade soulalbum officiellt i slutet av juli.

Jan Gradvall

Beyoncé
Titel: 4
Skivbolag: Sony
Betyg: 4

För fem år sedan åkte Journalisthögeskolestudenten Martin le Grand till Mocambique för att skriva en c-uppsats om mordet på en mocambikisk student och hur situationen för journalister utvecklats. Under resan träffade Martin sin kärlek, Eliana Machiana, och de gifte sig i Mocambique sommaren 2009.

På bröllopet möttes kulturer. Det spelades låtar av Evert Taube och Bruce Springsteen och en lokal dansgrupp, Tofo Tofo, uppträdde. Dansgruppen och deras musik var så bra att Martin filmade och lade ut sin bröllopsfilm på YouTube.

Något år senare sitter Beyoncé och hennes koreograf framför datorn och letar inspiration till en ny låt. De snubblar över den svenska bröllopsfilmen, ber en assistent maila svenske Martin om hur man får tag på Tofo Tofo.

Och resultatet kan vi se i dag: Beyoncé video till ”Run the world (Girls)” bygger på gruppens danssteg och den hypnotiska rytmen. Tofo Tofo medverkar även i videon.

Det är en historia som säger mycket om den nya medievärlden, men också om hur Beyoncé jobbar. När Destiny’s Child släppte sitt andra album 1999, ”The writing’s on the wall”, noterade Elvis Costello i en Vanity Fair-text vad många rockkritiker missade: den 17-åriga Beyoncé Knowles var inte bara en vacker sångerska utan en exceptionell låtskrivare.

Under 13 år har nu Beyoncé fört popmusiken framåt på ett sätt som saknar motsvarighet bland hennes kollegor. Hon bemästrar hantverket till fullo och är hela tiden på jakt efter det nya, det oväntade.

Nya albumet, hennes fjärde som soloartist, är anmärkningsvärt avskalat. Produktionen påminner om Gorillaz senaste album som enbart var inspelat på en iPad. Det är popmusik från en ny värld där Maputo, Houston och Stockholm ligger inom klickavstånd från varandra.

Jan Gradvall