Skivrecensioner, DI Weekend

Public Image Ltd
Titel: This is PiL
Skivbolag: Cargo/Border
Betyg: 4

Sex Pistols förändrade populärmusiken. Historien visar att det samma gäller även John Lydons andra band, Public Image Ltd, förkortat PiL.

PiL:s andra album ”Metal box” från 1979, utgivet i en rund ask av aluminium, framstår i dag som ett av rockhistoriens viktigaste album. Tiden har också slutligen hunnit ifatt den banbrytande musiken: soundet på ”Metal Box” influerar just nu fler artister än Sex Pistols. Lyssna till exempel på Shackleton.

Om Sex Pistols var en nyfödd bebis – skrikande, blodig, full av rå livskraft – så är PiL en svartvit ultraljudsbild av samma bebis medan den ännu ligger kvar i magen. Den mullrande bas som blev bandets signum var lika influerad av hjärtljud som av dubreggae och dansmusik. Resultatet blev fostervattensdisco.

Efter att John Lydon det senaste året börjat framföra låtarna från ”Metal box” på konserter har han också hittat tillbaka till essensen i sin musik. ”This is PiL”, bandets första album på två decennier, är försommarens största musikaliska överraskning.

Med ett nytt band, med medlemmar som tidigare spelat med Pop Group, Slits och Damned, låter John Lydon kreativt pånyttfödd. Den ultraljudsbild som musiken framkallar kan denna gång lika gärna vara en svartvit flygplansbild över London, en stad där mullrande reggeabas präglar stadslivet lika mycket som röda bussar.

John Lydon visar också hur underskattad han är som textförfattare. Lydon älskar Shakespeare, den förste engelske gatupoeten. Han baserade sin rollfigur i Sex Pistols, Johnny Rotten, på Laurence Olivers tolkning av ”Richard III” i filmversionen från 1955.

När John Lydon leker med gammaldags språkbruk på ”This is PiL” kan årtalet lika gärna vara 1612 som 2012. Eller 1812, Charles Dickens födelseår.

John Lydons barndom i London, som han återkommer till i ”This is PiL”, får David Copperfields att framstå som några uppslag i Sköna Hem.

Jan Gradvall

Joey Ramone
Titel: ”…ya know”
Skivbolag: Rough Trade/Border
Betyg: 3

I mitten av 1980-talet intervjuade jag Joey Ramone i Polarstudion. Med utsikt över St. Eriksbron satt vi och pratade om ABBA, ett band den gamle punklegenden dyrkade så mycket att han ensam åkt till bandets studio för att göra sångpålägg till ett Ramones-album.

Jag tänker på den intervjun när jag lyssnar på detta postuma soloalbum, där minnet av Joey Ramone (1951-2001) hedras genom att hans vänner gjort klart gamla låtskisser med förvånansvärt bra resultat.

Öppningsspåret heter ”Rock’n’roll is the answer”. Rockmusik som frälsning är ett tema som återkommit genom Joey Ramones texter. Att han menade blev uppenbart när man träffade honom. Det doldes alltid på Ramones skivomslag men Joey Ramone hade en kraftig puckel på ryggen. Den deformerade kroppen i kombination med OCD och schizofreni gjorde att rock’n’roll bokstavligen var hans livboj

Bästa spåret på skivan, ”Seven days of gloom”, hyllar två saker som i en mörk lägenhet ger hans liv hopp och mening: Stooges och sushi.

Jan Gradvall

Norra Kust
Titel: Norra Kust
Skivbolag: Teg Publishing
Betyg: 4

Magnus Ekelund & Stålet
Titel: Det definitiva drevet
Skivbolag: Teg Publishing
Betyg: 4

Norrländskt stål. Det är ett uttryck som inte använts i svensk musik sedan musikrörelsen på 1970-talet, men det aktualiseras och uppdateras genom två nya album som lyfter fram Teg Publishing i Luleå som Sveriges just nu mest lovande skivbolag.

Norra Kust är en duo från Luleå som putsar det norrländska stålet tills det blänker. Det är oerhört välarrangerad popmusik som precis som den enkla videon till låten ”Valley”, filmad genom ett bilfönster, får lyssnaren att se kala björkar glida förbi i ett nästan färglöst landskap.

Magnus Ekelund kommer från Jokkmokk och har samiska rötter. Han har tidigare gjort en EP som heter ”Sameblod” och gör blödande, bultande och passionerad rockmusik med rundgång, både musikaliskt och symboliskt menad.

Hans farmor var Ellen Kitok Andersson, en förgrundsgestalt inom samisk rotslöjd. I slutet av albumets titelspår hör vi hans farmors röst läsa: ”Man måste länkas med yngre krafter/ Så att vi får fart i det hela/Så det får leva vidare”.

Skivbolaget Teg Publishing har också fått förtroendet att ge ut det efterlängtade andra albumet med en annan artist från en tätort till Jokkmook, Jakob Hellman från Vuollerim. Släpps förhoppningsvis 2013.

Jan Gradvall